GRANAT

12:38 Marta 28 Comments Category : , , ,


Musli + jogurt + owoc = najczęstszy mój poranny posiłek ;))))
bo łatwy w przygotowaniu
bo szybki w wykonaniu
bo smaczny
bo zdrowy
!!!
Dziś na tapecie GRANAT


Ja najczęściej wykorzystuję go do sporządzania deserów, tak na słodko, 
ale świetnie się sprawdza także jako dodatek do mięs czy sałatek ;)



Owoc granatu jest bogatym źródłem witamin A, C, E i B oraz substancji mineralnych, takich jak wapń, krzem, żelazo, jod i potas. Do tego zawiera także błonnik, kwasy organiczne oraz białko.



Lista cudownych właściwości granatu jest niespodziewanie długa.
Przeciwdziała on głównie chorobom serca, chroni naczynia krwionośne, poprawia samopoczucie, odmładza i dodaje sił witalnych. Sok z granatów łagodzi stany zapalne, a także przeciwdziała procesom starzenia. Oprócz tego granat jest źródłem przeciwutleniacza, który powoduje zahamowanie bądź też spowolnienie działania substancji rakotwórczych.

 Nie od dziś twierdzi się, że granat to owoc życia!
Także jedzmy ich jak najwięcej;)))




Lubicie granaty???;)
Osobiście zachęcam Was do częstego ich spożywania
są nie tylko smakowite, ale też niesamowicie zdrowe! ;)


Uściski

Image and video hosting by TinyPic

RELATED POSTS

28 komentarze

  1. Ależ pyszności , aż zrobiłam się głodna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam takie pyszności!!! U mnie ciągle na tapecie owocowy wkład pod postacią śliwek i gruszek z granatem jeszcze nie próbowałam:)) Na pewno spróbuję!!!
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja nie wiem.. raz mąż mi kupił.. i albo był niezjadliwy, albo ja nie wiem jak je jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, tak lubię:-) Granat dobry i do wypieków, i do dekoracji..smaczny i piękny:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubicie :) i to nawet bardzo

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota, tylko zawsze po kombinacjach z granatem mam wszystko popryskane dookola ;)))

    OdpowiedzUsuń
  7. oo mamuniu ,jakie smakowite zdjecia:P..............ja sie przyznam ,ze nie bardzo wiem jak wybrac dobry granat..............

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej Kochana
      ja wybieram zawsze te żywo-czerwone i o dziwo, do tej pory, były dobre;)))

      Usuń
  8. Smacznie i zdrowo :)
    handmadebyevi.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Granat jest smaczny , zdrowy i ...fotogeniczny :-).Jadłam kiedys w sałatce z sałaty lodowej. Pycha. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. ojej ale pyszności... Aż ślinka cieknie. Buziaczki Martuś

    OdpowiedzUsuń
  11. Witaminki,i ten śliczy kolor:))

    OdpowiedzUsuń
  12. ale narobiłaś mi ochoty na ten owoc! ja uwielbiam, a jem tak rzadko! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm, wygląda pysznościowo. Chyba sobie strzelę jutro podobne śniadanie :-). pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha, denerwuje mie tylko to, że strzelają i plamią;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe też mnie to irytuje, ale smak skompensuje wszystko;))

      Usuń
  15. Własnie odkryłam granaty. Po raz drugi kupiłam na bazarku - tutaj w Polsce.
    Szkoda, że te dostępne w Polsce nie mają takiego smaku jak takie dojrzałe na słońcu w słonecznych krajach. jednak są tu! ;-)
    Właśnie kombinuję z czym je łączyć i podsunęłaś mi pomysł tym wpisem!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja bardzo lubię! Tylko ich obieranie to niezła jazda! Wszystko mam w kropeczki :) Najlepsze wino jakie piłam to było właśnie wino z granatów. Po raz pierwszy zasmakowałam w nim w Armenii, ale ostatnio udało mi się podobne kupić w Polsce.

    OdpowiedzUsuń
  17. Granaty bardzo lubię, ale jak pomyślę o dostaniu się do niego, to czasem odechciewa się kupować ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. bardzo lubie:))) a zdjecia takie, ze mniam, mniam!!:)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz ;*
Thank you for your comment ;*