JABŁKA POD KRUSZONKĄ - COŚ PYSZNEGO, COŚ PROSTEGO :)
Przepis, który mam dziś dla Was, to zbawienie dla łasuchów, idealnie sprawdza się w przypadku niezapowiedzianych gości, ale nie tylko, jest fantastycznym rozwiązaniem przy zachciankach, wtedy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie.
Jabłka pod kruszonką brzmią pysznie - prawda?
I taki właśnie tytuł ma książka Anny Starmach, z której pochodzi ten przepis, " PYSZNE 25", którą swoją drogą uwielbiam i bardzo często z niej korzystam ;)
Proste przepisy, na których wykonanie potrzebujemy nie więcej jak 25 minut.
Czego chcieć więcej ;)
Co potrzebujemy:
100 g masła
140 g mąki pszennej ( ja używam bezglutenowej)
90 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Aby przygotować kruszonkę - zimne masło pokroić w kostkę. Wymieszać z mąką i cukrem, tak aby uzyskać konsystencję grubego piasku. Schować na chwilę do lodówki.
Jabłka obrać, wydrążyć. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem.
Owoce ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w kilku mniejszych foremkach. Wierzch posypać kruszonką.
Zapiekać w nagrzanym do 200° C piekarniku przez 15 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.
SMACZNEGO! :)
Ciekawa jestem czy znacie jakieś inne równie łatwe przepisy z udziałem jabłek???
Udanego czwartku!
M.
22 komentarze
Super, dokładnie czegoś takiego mi dziś trzeba :D
OdpowiedzUsuńdzięki!
Robiewdomu.blogspot.com
Hmmm....aż mi ślinka pociekła;)
OdpowiedzUsuńprościzna ...muszę zrobić na niedzielę do kawki ... a jak z dużej formy??? ...da się wyjąć jakoś po ludzku ???? bo kiedyś robiłam coś podobnego i doszłam do wniosku ,że lepiej właśnie podawać w mniejszych foremkach do pieczenia :))))dzięki Marta ...:))) )buźka :)
OdpowiedzUsuńJa robię takie jabłka ale z kruchym spodem ,czyli kruche ciasto jabłkowe :)) Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie !!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę i wszelkiego jej rodzaju pochodne :)
OdpowiedzUsuńKocham wypieki z jabłkami. W zasadzie jedyne ciasto jakie potrafię zrobić to szarlotka, ale zdecydowanie mi to wystarcza :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo proste i szybkie... a co przede wszystkim najważniejsze pyszne:) Muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńuściski kochana:)
Prostszego z jabłkami to chyba już nic, ale jak będzie sezon to wypróbuj koniecznie śliwki pod kruszonką, też pyszne :) Buziaki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten deser :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i już czuję ten smak :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda- chętnie bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten deser
OdpowiedzUsuńO rany!! Ja też chcęęęęę!! :)))))
OdpowiedzUsuńMoja babcia robiła zawsze ciasto z kruszonką. To mój smak dzieciństwa, który nigdy sie nie powtórzył, z racji tego, ze babcia odeszła, a przepisu nie zostawiła... Tak patrzę na tę kruszonke i wizualnie całkiem przypomina tę babciną... Oj, chyba mnie skusiłaś do pieczenia :-)
OdpowiedzUsuńRobisz fantastyczne zdjęcia, ahh :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam mniam!!
OdpowiedzUsuńLubię szybkie i proste przepisy, a jeśli jeszcze jest smacznie to już jest super.
OdpowiedzUsuńjejjku, a ja nie jem teraz słodyczy, a Ty drażnisz takimi wpisami :) pewnie bosko pachnie!
OdpowiedzUsuńTo nie to samo co jabłuszko, albo coś ..............:)
A.
Hmmm.... Dla jutrzejszych gości będzie idealne :) I w sumie prawie same jabłka - samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wpisałam sobie przepis do mojego zeszytu. Uwielbiam takie proste, pyszne rozwiązania. Że też zjadłam dziś wszystkie jabłka heh, bo już bym buszowała w kuchni:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za Twój komentarz ;*
Thank you for your comment ;*