JABŁKA POD KRUSZONKĄ - COŚ PYSZNEGO, COŚ PROSTEGO :)

17:48 Marta 22 Comments Category : , , , , , , , ,


Przepis, który mam dziś dla Was, to zbawienie dla łasuchów,  idealnie sprawdza się w przypadku niezapowiedzianych gości, ale nie tylko, jest fantastycznym rozwiązaniem przy zachciankach, wtedy,  kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie.

Jabłka pod kruszonką brzmią pysznie - prawda?
I taki właśnie tytuł ma książka Anny Starmach, z której pochodzi ten przepis, " PYSZNE 25", którą swoją drogą uwielbiam i bardzo często z niej korzystam ;)

Proste przepisy, na których wykonanie potrzebujemy nie więcej jak 25 minut.
Czego chcieć więcej ;)



Co potrzebujemy:

1 kg jabłek
100 g masła
140 g mąki pszennej ( ja używam bezglutenowej)
90 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
 
Aby przygotować kruszonkę - zimne masło pokroić w kostkę. Wymieszać z mąką i cukrem, tak aby uzyskać konsystencję grubego piasku. Schować na chwilę do lodówki.
Jabłka obrać, wydrążyć. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem.
Owoce ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w kilku mniejszych foremkach. Wierzch posypać kruszonką.
Zapiekać w nagrzanym do 200° C piekarniku przez 15 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.



SMACZNEGO! :)


Ciekawa jestem czy znacie jakieś inne równie łatwe przepisy z udziałem jabłek???



Udanego czwartku!

M.

RELATED POSTS

22 komentarze

  1. Super, dokładnie czegoś takiego mi dziś trzeba :D
    dzięki!

    Robiewdomu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm....aż mi ślinka pociekła;)

    OdpowiedzUsuń
  3. prościzna ...muszę zrobić na niedzielę do kawki ... a jak z dużej formy??? ...da się wyjąć jakoś po ludzku ???? bo kiedyś robiłam coś podobnego i doszłam do wniosku ,że lepiej właśnie podawać w mniejszych foremkach do pieczenia :))))dzięki Marta ...:))) )buźka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię takie jabłka ale z kruchym spodem ,czyli kruche ciasto jabłkowe :)) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam szarlotkę i wszelkiego jej rodzaju pochodne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham wypieki z jabłkami. W zasadzie jedyne ciasto jakie potrafię zrobić to szarlotka, ale zdecydowanie mi to wystarcza :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie bardzo proste i szybkie... a co przede wszystkim najważniejsze pyszne:) Muszę zrobić:)
    uściski kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prostszego z jabłkami to chyba już nic, ale jak będzie sezon to wypróbuj koniecznie śliwki pod kruszonką, też pyszne :) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda i już czuję ten smak :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda- chętnie bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. O rany!! Ja też chcęęęęę!! :)))))

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja babcia robiła zawsze ciasto z kruszonką. To mój smak dzieciństwa, który nigdy sie nie powtórzył, z racji tego, ze babcia odeszła, a przepisu nie zostawiła... Tak patrzę na tę kruszonke i wizualnie całkiem przypomina tę babciną... Oj, chyba mnie skusiłaś do pieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię szybkie i proste przepisy, a jeśli jeszcze jest smacznie to już jest super.

    OdpowiedzUsuń
  15. jejjku, a ja nie jem teraz słodyczy, a Ty drażnisz takimi wpisami :) pewnie bosko pachnie!
    To nie to samo co jabłuszko, albo coś ..............:)

    A.

    OdpowiedzUsuń
  16. Hmmm.... Dla jutrzejszych gości będzie idealne :) I w sumie prawie same jabłka - samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie wpisałam sobie przepis do mojego zeszytu. Uwielbiam takie proste, pyszne rozwiązania. Że też zjadłam dziś wszystkie jabłka heh, bo już bym buszowała w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz ;*
Thank you for your comment ;*