CHLEB KUKURYDZIANY

08:48 Marta 32 Comments Category : , , , ,


Od kiedy wiemy, że Alan jest uczulony na pszenicę, nie kupujemy pieczywa pszennego. Szczerze mówiąc w naszym miasteczku ciężko znaleźć jakiekolwiek pieczywo bez choćby minimalnej domieszki mąki pszennej, dlatego albo piekę chleb na mące bezglutenowej albo zastępuję go (najczęściej) płatkami kukurydzianymi, owsianymi bądź waflami ryżowymi,
a ostatnio znalazłam prosty przepis na chleb kukurydziany, który teraz staram się piec jak najczęściej, Alan nazywa go plackiem-babką ;D
jak zwał, tak zwał, najważniejsze, że mu smakuje ;)



Dla chętnych podaję przepis:

18 dkg mąki kukurydzianej
2 jajka
180 ml jogurtu naturalnego 
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do posmarowania formy

Wszystkie składniki wymieszać.
Piec w 200 st.C przez ok 20 min.

Smacznego ! ;)))))






Ogromnie się cieszę, czytając od Was tak wiele miłych słów.
Jesteście Kochani!!!
Dziękuję !!!


Image and video hosting by TinyPic

RELATED POSTS

32 komentarze

  1. Mama idealna;) wygląda smacznie...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie - na pewno spróbuję bo właśnie próbujemy ograniczyć gluten :) ściskam

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam aż zapachaniło mi w ten środowy poranek chlebusiem :) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Martusiu, to musi być pyszne!!! Wygląda mega!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Biedny ten Twój synuś...A może niech je 100% chleb żytni? W nim nie ma ani grama mąki pszennej. Sama taki kupuję bo jest bardzo zdrowy i dietetyczny więc polecam :) Takiego chlebka jak Twój jeszcze nie jadłam więc chyba sobie upiekę...tylko,że mój będzie na bank zakalcem bo ja z pieczeniem czegokolwiek mam mało wspólnego ;P
    Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie mam sąsiada piekarza i uświadomił mi, że nawet do żytniego chleba dodają mąki pszennej;(
      Nasza pulmonolog zaleciła jedynie pieczywo kukurydziane, bo tak naprawdę nie wiadomo do końca na które zboże jest uczulony;(
      A zakalec wyszedł nie raz;D ale i taki się u Nas nie zmarnuje;)))

      Usuń
  6. Wygląda pysznie! Ja mam dwie lewe ręce do takich wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda fajnie! super, że robisz synkowi specjalnie chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmmmmmmm chlebek wyglada wysmienicie ,pewnie jest pyszny!!:P

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda naprawdę smakowicie, jutro będę piec! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja mam pytanie czy to chodzi o 18 dkg mąki - nie za mało ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak 18 dkg mąki, robię zgodnie z przepisem i jest ok;

      Usuń
  11. Wygląda smakowicie. Chętnie wypróbuję. Moja córka nie ma uczulenia a i tak unikam produktów pszenicznych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to i dobrze, bo produkty te wcale nie są takie zdrowe;)

      Usuń
  12. Wygląda apetycznie Martuś, sklepowy nigdy nie przebije domowego chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  13. a nie za mało tej mąki w przepisie ?
    wygląda smakowicie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana ja robię zgodnie z przepisem i jest dobrze;)
      Nie jest to jakiś wyrośnięty mega chleb, ale w sam raz dla małego (przynajmniej się nie marnuje;))

      Usuń
  14. Kochana, z nieba mi spadłaś z tym przepisem, ja mam alergię na gluten, pieczywo ze sklepu jest raz, że drogie, dwa, że nie smakuje wcale. Można się nim jedynie zapchać...bleee. Nie brakuje mi pieczywa na codzien, ale czasem przychodzi chwila, kiedy jednak bym coś zjadła z pieczywkiem a nie waflem ryżowym.
    Mysle, że bede mogła zastąpic jogurt z przepisu, jogurtem sojowym. Wypróbuje przepis napewno! Dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co Słońce;)Oczywiście Kochana, ja jeszcze zastępuję proszek do pieczenia takim bezglutenowym lub wodą gazowaną;)
      Cieszę się, że choć odrobinę mogłam pomóc;)))
      buziak

      Usuń
    2. Wodą gazowaną? Hmmm....kolejny patent :)

      Usuń
  15. Piękny żółty kolor musi być smakowity. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jęsli smakuję Twojemu skarbowi to i ja chętnie go spróbuję... Jutro biegnę po mąkę, bo nie mam w domu i biorę się za wypiek;) Buziaki Martuś;)

    OdpowiedzUsuń
  17. ale mi smaka narobiłaś tym chlebkiem:) wygląda pysznie i ten kolorek! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bardzo apetycznie !! Dzięki za przepis, chyba spróbuję! :)
    Zapraszam na konkurs u mnie na blogu oraz dodatkowy na Facebooku! :) http://beautifulsolution.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglada pysznie i chetnie wezme sobie przepis ...bo ja jestem jak Twoj Alanek , ale daje sie z tym życ ...jakos :))) Mam swoje chlebki , ale czasami jak juz trafie na oszusta , to jest to straszne co przechodze z największym nasilemiem po 24 h ... okropne . Usciski :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz ;*
Thank you for your comment ;*